ULUSAL GÖRME TARAMA PROGRAMI VELİ BİLGİ NOTU

ULUSAL GÖRME TARAMA PROGRAMI VELİ BİLGİ NOTU

Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. 

05.10.2023 294

Yenidoğan Tarama ve İşitme Tarama Programları, Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı, 0-3 ve 36-48 ay çocuklarda yürütülmekte olan Ulusal Görme Taraması Programı da bu kapsamda yürütülen çalışmalardır.

 

Okul çağı çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama programı da Ulusal Görme Tarama Programına dahil edilmiştir. Amaç; görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan olguları erken dönemde tanımaktır.

 

Ulusal görme tarama programı kapsamında çocuğun ilköğretim 1. sınıfa başladığı yıl, Görme Taraması bağlı olduğu aile hekimliği birimi tarafından yapılacaktır. Taramada; aile hekimleri tarafından risk faktörleri açısından sorgulama, görme muayenesi, kırmızı refle testi ve aile sağlığı çalışanları tarafından da Lea Sembol Testi yapılacaktır.

 

Çocuklar, pozitif muayene bulgusu ya da risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda ileri tetkik ve muayene için göz hastalıkları uzmanına sevk edilecektir.

 

Siz de çocuğunuzla birlikte olduğunuz aile hekimliği birimine müracaat ederek çocuğunuza ulusal görme tarama programı kapsamında test yapılmasını sağlayınız.